Säästä vettä myös siivotessa!

Siivooja

Siivota pystyy myös vähällä vedellä. On parempi olla taloudellinen niin ikään siivousasioissa.

Ethän vain huuhtele rättiä juoksevan veden alla ja jätä hanaa vielä tuplapitkäksi ajaksi päälle? Huuhdot ja puristat monta kymmentä kertaa niin, että varmasti on puhdasta, vaikka vähempikin olisi riittänyt. Aikaa tähän voi saada vierähtämään useita minuutteja.

Lue täältä lisää ja käy ottamassa kantaa suomalaisten vedenkulutukseen: http://keskustelu.suomi24.fi/t/11860601/vedenkulutus

Näin lasket valtavat määrät vettä hukkaan, ja maailma ei ainakaan pelastu. Et toki niin paljon kuin tuntikausia suihkun alla lotraamalla. Mutta ynnääpä tällainen siivoaminen siihen ja huomaatkin ehkä, millaiset määrät vettä olet tuhlannut. Tähän voisi alkaa syyllistämään, että toisilla ei ole ollenkaan vettä tai he juovat likaista kuravettä.

Tämän tyyppisillä lauseilla on aina tapana saada tuntemaan edes pieni pisto sydämessään ja hyvä niin, jos sille on aihetta. On totta, että me länsimaiset ihmiset laskemme hirveän määrän vettä kraanasta alas, kun tuo määrä olisi ollut ihmisille Afrikassa kultaakin kalliimpaa. Etenkin täällä Suomessa, jossa kraanavesi on hyvälaatuista verrattuna siihen, mitä se on monessa muussa paikassa Euroopassa.

Onhan Suomenkin vedessä toki klooria ja lääkejäämiä, joiden ajatteleminen saa aikaiseksi sen, ettei vettä kraanasta enää huvita juodakaan. Onneksi vetensä voi suodattaa esimerkiksi Brita-kannulla tai muulla vastaavalla. Olemassa on myös laadukkaampia laitteita, jotka suodattavat vedestä vielä enemmän haitallisia aineita pois kuin Brita tekee.

Mutta takaisin siivoamiseen. Siivoajaa kraanaveden laatu ei toki haittaa. Siihen vetemme on oikein kelpoa. Eihän kraanasta sentään tule mitään kuravettä.

Hyödynnä oikeita apuvälineitä

Oikeita apuvälineitä käyttämällä voit myös säästää vettä huomattavasti. Esimerkiksi tekstiilejä ei tarvitse pestä käyttämättä pesukoneessa moneen kertaan, jos puhdistat ne säännöllisesti laadukasta höyrypesuria hyödyntämällä. Toki sekin vie vettä ja energiaa, mutta huomattavasti vähemmän kuin pesukone!

Vettä sankoon

On järkevämpää ottaa vettä sankoon sopiva määrä, ei liiotellusti. Ei toki myöskään ihan liian pientä määrää. Näet kyllä silmämääräisesti, mikä määrä on hyvä. Jos vettä laittaa liian vähän, ei rätin uittaminen paljon auta, vaan samat pölyt, jotka juuri luutusit lattialta ämpäriin, tarttuvan luutuusi huuhdellessa. Suureen määrään vettä taas täytyy laittaa myös suurempi määrä pesuainetta, mikäli sellaista käytät. Siivotessa on parempi käyttää pesuainetta, sillä pelkällä vedellä ei kaikki lika välttämättä lähde. Riippuu toki siitä mitä pyyhkii, mutta esimerkiksi rasvatahroja on turha luulla saavansa pois pelkällä vedellä.

Tarpeeksi lämmintä vettä

Älä ainakaan ota liian suurta määrää haaleaa vettä, sillä se muuttuu alta aikayksikön kylmäksi. Tällöin joudut helposti vaihtamaan veden kokonaan uuteen kesken pesun, jolloin vettä menee tuplamäärä hukkaan. On parempi muutenkin pestä lämpimällä vedellä saadakseen puhdasta jälkeä aikaiseksi.

On myös hyvä pestä kaikki kerralla, eikä laskea samaa määrää vettä pesemistä varten monta kertaa viikossa. Näinkin säästät vettä. Harvapa tosin alkaakaan siivota monta kertaa viikossa. Yleensä siivoaminen on ihmisten mielestä epämieluisaa. Toki löytyy myös paljon ylisiistejä ihmisiä, jotka nauttivat siivoamisesta sen tuloksen vuoksi. He eivät siedä sotkua ja jynssäävät siksi jatkuvasti paikkoja.

Siivoamisessa kyllä näkee heti kättensä jäljet. Monet myös karttavat siivoamalla vaikka kokeeseen luvun. Esimerkiksi kaappien järjestämisen voi aloittaa kotona milloin vain ja kaappeja yleensä löytyy järjestettäväksi. Siksi siivous on aina hyvä pakokeino, jos todellisuus alkaa ahdistaa. Joidenkin mielestä koskaan ei ole liian siistiä. Toiset taas ovat sen verran rentoja tyyppejä, että pitävät lähes välttämättömyytenä edes pientä sekasotkua.

Moni, joka maksaa erikseen vesilaskua, saattaa ajatella, että käytämpä vettä oikein tarkoituksella paljon, kun siitä kerran erikseen maksan. Tämä on kuitenkin huono ajattelumalli, sillä meidän ei pitäisi tuhlata mitään luonnonvaroja. Jos on yhtään seurannut maailman tilannetta, puhtaista vesistä ja ilmasta saa olla ennemmin huolissaan kuin saastuttaa ja tuhlata niitä.